Ny Lampe Eller Retro Lampe?

eller retro lampe
x753

Lamper er vigtige. Uden dem kan vi ikke se noget, og netop fordi det er dem der kommer med lyset betyder det også rigtig meget for indretningen af rummet hvilken lampe man har.
Når man så nu skal ud at købe en ny lampe kan det være at der er nogle spørgsmål der presser sig på – et af dem er “hvilken lampe skal jeg vælge? En retro lampe eller en ny lampe?”
Retro lamper er nemlig blevet meget populære på det sidste (ligesom i øvrigt alt andet retro) og derfor er det meget forståeligt at man godt kunne få lyst til at vælge sådan en slags lampe i stedet for en der er blevet lavet på en fabrik.
Men lad os først lige få nogle definitioner på plads:

Hvad er en retro lampe?

Ifølge Danmarks største side om retro lamper retrolamper.dk kan man sige følgende “Der findes ikke som sådan en fast definition på hvad en retro lampe er, men det er en lampe som er retro, altså gammel. Der findes retrolamper som er lavet som nye og som bare ligner gammeldags lamper men er lavet i moderne kvalitet, og så findes der retro lamper som er lamper der rent faktisk stammer fra 70’erne og 80’erne”
Det kan man uddybe med at sige at en lampe der er 10 år gammel nok ikke er retro, og på den måde give en lidt skarpere definition, selvom det stadig er lidt uklart hvor skellet mellem en almindelig gammel lampe og en decideret retrolampe går.

Hvad er så en ny lampe?

En ny lampe er så det modsatte, og giver egentlig også meget godt sig selv. Det er bare en lampe der er ny, en der er blevet produceret inden for de seneste par år og som du går ned i butikken og køber. Det var der ikke så mange dikkerdarer ved og det er vist noget de fleste forstår, så lad os gå videre til fordele og ulemper ved de to typer lamper.

Fordele og ulemper ved retro lamper

Ja for at starte så må man sige at retroælamper bare er rigtig lækre. Inde på retrolamper.dk har de nogle utroligt fede billeder af hvordan en retrolampe kan se ud, og det er altså ikke noget man bare kigger på uden at få lyst til selv at købe en. Selvfølgelig er det ikke alle retrolamper der er sådan, det ved man jo godt og der kan godt være langt mellem snapsene. Men i det store hele er retro lamper bare super lækre.
De er også gode til at starte en god samtale og til at vise frem. De gør ens hjem unikt, og er man en der går op i at ens hjem skal være specielt ja så er en retrolampe noget af det bedste man kan købe.

Men der er jo også nogle ulemper, det kan vi altså ikke komme udenom. Og en af ulemperne er at retrolamper godt kan være rigtig dyre. Folk ved efterhånden godt hvor fede lamperne er og hvad de kan få for dem, og derfor kan det også være sværere at lave de helt gode køb som man kunne tidligere. Det er stadig muligt at finde billige retro lamper, men det vil typisk så også være dem der ikke er i lige så god kvalitet.

Fordele og ulemper ved nye lamper

De nye lamper er derimod rigtigt billige. De kommer med en garanti, og de er som regel produceret under mere miljørigtige forhold end de gamle.
Man kan også godt få nye lamper der ligner retrolamper, så hvis du gerne vil spare pengene og stadig have designet kan du med fordel købe en ny lampe.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *