Tørretumbleren – vaskekonens bedste ven

vaskekone
x753

På de nordlige breddegrader er vi velsignede med en varm og lang sommer, men uheldigvis også en del nedbør, og en lang og kold vinter, hvilket gør at en person der skal have sit tøj tørret ad naturlig vej, nok kommer til at vænne sig til at det tager noget længere tid om vinteren.
Derfor var der en genial mand der hed Pochon der i 1799 opfandt det første egentlige aggregat der kunne kaldes for en tørretumbler, herefter var der en amerikaner der fandt på at hænge tøjet tæt på en varmekilde, hvilket øger fordampningen, så tøjet tørrer hurtigere. Men vi skal helt frem til starten af 1900-tallet før den første moderne elektriske maskine kom.
Tanken var til dels at man gerne ville lette arbejdet med at vaske tøj, til dels at give tid til andre og mere fornøjelige gøremål.

Vælg den rigtige maskine efter behov og teknik

Hvis du er på jagt efter en ny tørretumbler, så er der flere ting der skal overvejes inden et køb, ud over det der naturligvis skal passe – nemlig de fysiske specifikationer – er der plads til den, så også om det sted den skal stå er velegnet til det.
Der er dybest set to ”standard-typer” på markedet, kondenstørretumblere og aftrækstørretumblere – som hver har deres egenskaber, fordele og ulemper. Dem kan du læser mere om her eller på tørretumbler.dk

Kondenstørretumblere

Kondensudgaven er nok den mest almindeligt forekommende i dag, hvilket uden tvivl skyldes at den klart er nemmere at installere – idet der ikke behøves hverken et hul ud i det fri eller en aftrækskanal, for der er den fordel at den recirkulerer luften, i stedet for at lede den udenfor.
Dog er der den hage ved det at den afgiver en del fugt til omgivelser, så der kræves et veludluftet rum, ellers kan der opstå ubehagelige bivirkninger.
Maskinen samler fugten i en beholder, der af og til skal tømmes, nogle maskiner kommer dog med en slange så der kan etableres afløb, men det kan også være sådan at den skal købes som tilbehør.

Aftrækstørretumblere

Aftræksudgaven er så den anden normalt forekommende variant, som dog oplever faldende popularitet, uden tvivl på grund af til dels størrelsen, til dels på grund af det indgreb der skal til for at montere den – nemlig et hul ud i det fri.
Der kan være forskellige årsager til at man alligevel vælger den, måske primært at der allerede har været stillet en lignende maskine på stedet tidligere, og det derfor alligevel ikke er så svært at få den monteret.
Fordelene ved den er at den tørrer tøjet noget hurtigere, og ikke afgiver fugt til det omkringliggende rum.

Tørretumbleren – en maskine der er kommet for at blive

Vi er kommet et godt stykke vej siden 1799, hvor den kære Pochon opfandt det der senere nærmest er blevet hvermandseje, og har en plads i hvert hjem, nemlig tørretumbleren.
De senere år er der kommet modeller til der er blevet mere miljøvenlige, i form af mindre energiforbrug, og forskellige funktionaliteter til at hjælpe folk med fx at huske at få tømt filteret i tide.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *