Sommeren er over os, træerne blomstrer, og folk er glade. Tingene kan synes lidt lettere på denne tid af året, hvor gråvejrsdagene og de kolde temperaturer synes langt væk. For mange danskere indbyder denne sæson også til hussalg og huskøb. Men det at købe et nyt hus er en stor beslutning, der bringer mange overvejelser med sig. I startfasen er det vigtigt at få afklaret de helt grundlæggende ting såsom beliggenhed, størrelse og pris.
Praktiske overvejelser i startfasen: beliggenhed, størrelse og pris
Når du skal investere i en ny bolig, er der et kæmpe marked for salg og leje. Der er mange muligheder men også mange begrænsninger. Først og fremmest er det vigtigt at få afklaret, hvor boligen skal ligge. Skal det være i storbyen eller på landet? Tæt på jobbet? I nærheden af den tætteste familie? Dernæst skal du gøre dig overvejelser om størrelsen på boligen. For nogle er 70 m2 mere end rigeligt, andre vil end ikke overveje at se på en bolig under 170 m2. Du skal altså fokusere på, hvilket behov dig og din familie har, hvor meget I ejer og eventuelle planer om familieforøgelse. Alt sammen hjælper til at få klarhed over, hvilket behov i har for plads. Sidst men ikke mindst er det nødvendigt at få klarhed over din økonomi, og hvilke muligheder og begrænsninger den giver. At få klarhed over økonomien giver desuden anledning til at overveje og beslutte, hvordan boligkøbet skal finansieres. Når du har lagt dig fast på beliggenhed og størrelse samt fået overblik over økonomien, indsnævrer du samtidigt feltet af mulige boliger. Det gør det nemmere for dig selv at vælge en passende bolig senere i forløbet.
Juridiske overvejelser i slutfasen: skøde og advokat priser
Når du er ovre den indledende overvejelsesfase, er det tid til at zoome ind på specifikke boliger. Der kan typisk aftales at komme ud at se på de boliger, som står øverst på din ønskeliste. Feltet er nu ved at være indsnævret, og når den endelige bolig er blevet valgt, er det tid til at gå videre med overvejelser af mere juridisk karakter. Når du er nået så langt som til at købe boligen, indgås der en købsaftale. Derefter er det oftest nødvendigt at få lavet et såkaldt skøde. Skødet indeholder de vigtigste detaljer og informationer om handlen, blandt andet adresser, købesum og overtagelsesdag, og den fungerer som din kvittering for købet af boligen. Skødet udarbejdes af advokater, som har forstand på at forfatte det. Prisen for skøder varierer meget fra advokat til advokat, så det er en god idé at lave en grundig research, før du beslutter dig. Billige skøder tilbydes hos flere advokater rundt om i landet. Du skal være opmærksom på, at du ikke kun skal betale for selve skødet. Advokaten tager også betaling for at udfærdige skødet. Det kan derfor betale sig at undersøge advokat priser nærmere for at finde frem til de billigste og bedste på markedet.
Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.