Apps til smartphones er efterhånden ved at være et velkendt fænomen, og der er efterhånden ikke den hjemmeside eller det firma der ikke har sin egen app. Fra primært at være fokuseret på hjemmesider er der efterhånden mange ting både designere og udviklere skal have styr på hvis man skal ramme hele målgruppen. Vi kan her nævne f.eks. hjemmesider der selvfølgelig skal kunne læses af både Internet Explorer, Firefox, Chrome og Safari (og selvfølgelig nye og gamle udgaver af browseren – det er jo ikke alle der opdaterer). Der er også hjemmesider til mobilen, og her kan man vælge at kode sin hjemmeside så den bliver responsiv (det vil sige at hjemmesiden ændrer sig alt efter hvilken skærm man ser den på) eller man kan kode en decideret mobiludgave af hjemmesiden som kan ligge på mobil.ditdomæne.dk eller bare m.ditdomæne.dk og som så kommer frem når man går ind på siden via en telefon eller tablet.
Nå, men det var altså hjemmesiderne. Derudover skal man også måske tænke på software – også her skal der kodes til både Mac og Windows (og måske endda Linux). Og så er der det med Apps.
De forskellige styresystemer på mobilerne er nemlig ikke bygget i samme sprog, og derfor skal du også udvikle i flere forskellige sprog – eller vælge et system som f.eks. Xamarin som kan fungere som sådan et base-værktøj hvor selve kodningen foregår, og hvor man så bagefter kan “oversætte” det til de forskellige kodesprog. Men inden du kaster dig ud i at programmere skal du jo lige finde ud af hvem det egentlig er du vil ramme, og hvilke systemer du vil lave apps til.
Hvilke mobiler skal jeg programmere til
I Danmark er det iOs og Apple der sidder tungest på markedet, men både flest brugere og flest Apps at vælge imellem i deres App-store. Samtidig er Apples mobiler dyre, hvilket betyder at der er folk der også har råd til at bruge penge på Apps der køber dem. Du kan derfor godt være sikker på at hvis du vælger at programmere din App til iPhone når du ud til et stort publikum.
Android er en tæt nummer to, og har også rigtig mange brugere i Danmark. Android-brugere er efterhånden ved at være vandt til at deres app kun findes til iPhone, men derfor risikerer du stadig at nogle bliver sure hvis du ikke også programmerer til Android. Hvis man på nogen måde kan få det ind i sit budget er det derfor en god ide både at vælge at lave sin app til iPhone og Android.
Som rosinen i pølseenden kommer Windows Phone. Den har et meget lille app-marked, og der er heller ikke forfærdelig mange brugere i Danmark, så derfor kan man godt undlade at lave sin app til Windows Phone uden at tabe alt for mange potentielle brugere og uden at gøre for mange sure.
Hvad skal man så vælge
Som nævn før kan det være en god ide at vælge et system som Xamarin når du begynder at programmere din app. På den måde kan du nemlig undgå meget dobbeltarbejde der er mange ting man ellers bare skal taste ind fra det system til det andet. Kender du ikke Xamarin kan du få et professionelt firma til at hjælpe dig.
Har du ikke mulighed for at lave til flere styresystemer på én gang bør du lave en målgruppeanalyse og se om du skal starte med iPhone eller Android.
Og til sidst er der også den løsning at droppe App’en og lave en hammer fed mobilhjemmeside – en løsning flere små virksomhedder med fordel kan vælge, men til avancerede funktioner bør man stadig have en app.